Royaal Recepten

Welkom op de site van Royaal Recepten

Op deze site willen we een inzicht geven in het "outdoor cooking" met behulp van BBQ's, Smokers, Dutch ovens en Skillets. Dit willen we doen met behulp van een goede collectie van hedendaagse recepten. Variërend van eenvoudig tot zeer uitdagend.

Nu staat er nog een kleine selectie van recepten, deze willen we verder uitbereiden naar een breed recepten scala voor het outdoor cooking. We voeren regelmatig updates uit van nieuwe recepten.

Voor het outdoor cooking maken we gebruik van de volgende middelen;

BBQ's

BBQ

Barbecue of BBQ is een typische Amerikaanse manier van grillen, deze methode heeft daar dan ook een eeuwenoude traditie. Voor de Amerikanen is de BBQ de meest populaire manier om tijd door te brengen in de tuin. Ze besteden hier dan een middag of zelfs een hele dag aan met familie en vrienden.

Buiten het traditionele grillen waar iedereen mee bekend is, is een BBQ veel veelzijdiger dan mensen voor mogelijk houden. Naast het direct grillen kun je ook kiezen voor indirect grillen of roken/ smoken. Voor het roken/ smoken heb je enigszins een iets uitgebreidere BBQ nodig zie Smokers!

Maak je gebruik van deze technieken dan merk je ook dat je niet alleen je worstje of speklapje kunt bereiden, maar dat completer gerechten kunnen worden bereidt. Zoals spare ribs, kip, vis, zeevruchten maar ook groenten als gevulde tomaten, paprika of gegrilde aubergine. Deze site wil u laten zien wat hierin mogelijk is.

Smokers

Smoker

Roken is een eeuwenoud proces om voedsel te conserveren. Vis en vlees werden vroeger niet zozeer voor de smaak gerookt, maar om het voedsel langer te kunnen bewaren. Tegenwoordig worden er vele maar ook uitgebreide gerechten op bereid dit dan met de overheerlijke rooksmaak die van mild tot sterk kan variëren.

Roken is het bewerken van voedsel door het in rook van smeulend hout te hangen. Niet alleen vis en vlees wordt gerookt; het proces wordt ook gebruikt om rooksmaak te geven aan kaas, groente, tofu, zout en ingrediënten voor dranken, zoals whisky en thee (lapsang souchong).

Er zijn twee manieren van roken: warm en koud. Bij koud roken wordt het voedsel alleen gedroogd en geconserveerd. Koud roken is een langdurig proces en gaat tot maximaal 28°C, daarboven zou het product, dat je onder handen hebt, gaan garen. Een koud gerookt product kun je zo´n zes maanden in de koelkast bewaren. Je kunt het ook goed invriezen.

Bij warm roken is het resultaat een vers product, bestemd voor onmiddellijke consumptie of een aantal weken in de koeling te bewaren. De rooktemperatuur bedraagt tussen de ongeveer 60 en 125°C, afhankelijk hoe hard je het vuurtje onder de rookmot opstookt en/of hoe hard je de rookkast laat trekken. Rookmot (of spaanders) is eigenlijk niets anders dan zaagsel. De bekendste en meest toegepaste soorten mot zijn appel, kers, eiken, beuken of essen, die elk hun eigen aroma afgeven.

Dutch ovens

Dutch ovens

De Dutch oven, ook wel heksenketel of kookpotje genoemd, is een gietijzeren pan met dikke wanden deze kunnen de warmte zo geleiden dat de pan functioneert als oven.

Dutch ovens

De Dutch Oven is erg veelzijdig en kan prima worden gebruikt om stoofpotten, soepen, stamppotten, maar daarnaast kunnen ook pizza, taart en cakes in de pot worden gemaakt. Het gietijzer waarvan de pan is gemaakt zorgt ervoor dat de warmte goed wordt vastgehouden en is erg duurzaam. Met de juiste zorg kan de pan generaties mee.

Dutch ovens

De oven is het beste te gebruiken op matig vuur of smeulende kolen. Je kunt de pan direct boven op het vuur of kolen zetten, maar je kunt ook gebruik maken van een ophangsysteem waardoor de pot boven het vuur komt te hangen. Veel voorkomend ophang systeem is een driepoot die makkelijk in te klappen en mee te nemen is. Daarnaast zijn er Dutch ovens op de markt waarvan de deksel als bakpan te gebruiken is. Dit vergroot de veelzijdigheid van de Dutch Oven.

Zoals hierboven al aangegeven kan de Dutch Oven met de juiste zorg generaties mee. Om de pot schoon te maken gebruik lauw water en geen zeep. De zeep kan in de kleine gaatjes van de pot blijven zitten en het eten een onaangename smaak meegeven. Laat de pot vervolgens goed drogen en smeer hem in met een laagje zonnebloem olie of vet.

Cast iron skillets

Skillets

De gietijzeren skillet is een veelgebruikte gietijzeren koekenpan om een goed en lekker gerecht te bereiden. De voordelen boven een "gewone" koekenpan zijn divers.

Doordat de pan behandelt (seasoned) is kunnen gerechten niet aanbakken en kunt u vetvrij koken. Als de pan behandelt of seasoned is wil zeggen dat de pan is voorzien van een gladde coating die bestaat uit dunne lagen neutrale olie die in de pan wordt gebrand. Hierdoor wordt de pan beschermt tegen roest en krijgt het een anti-aanbak laag. Ook is de pan erg eenvoudig schoon te houden.

Daarnaast is de levensduur van pan eindeloos. Bij de juiste behandeling van de pan kan hij een levenlang mee. Dus eenmaal aangeschaft hoeft u nooit meer andere.

Doordat hij van gietijzer is gemaakt wordt de warmte gelijkmatig verdeeld en hoeft u zich niet druk te maken dat het vlees op een plek sneller gaar wordt dan ergens anders.

Ook is de pan niet alleen op een fornuis te gebruiken maar ook prima buiten op de barbecue, kolen of vuur. Dus uitermate geschikt voor de elke liefhebber van buitenkoken.