Gerookte rode poon met gegrilde garnituur

Ingrediënten

  • 4 rode ponen
  • 500 gr krieltjes in schil
  • 3 paprika's
  • 2 courgetten
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 citroen
  • Bosje verse dille
  • 500 gr zeezout
  • Versgemalen peper en zout

Benodigdheden

  • Rook BBQ / Smoker / Rookkast
  • Goede houtskool of briketten (goedkopere of slechtere varianten kunnen roet afgeven en beïnvloed de smaak van het product)
  • Dubbele thermometer
    • één voor de temperatuur van de BBQ
    • één voor de kern temperatuur van de vis
  • Wijnrank snippers
  • Grillplaat of aluminium grill schaal

Voorbereiding

Rode poon ontschubt en schoongemaakt

Verwijder de ingewanden van de rode poon, dat doe je als volgt; Snij de buik voorzichtig open van aarsvin tot de kop met een scherp mes van binnen naar buiten. Haal de ingewanden uit de rode poon van de staart richting de kop, het kan zijn dat je de ingewanden los moet knippen bij de kop.

Maak de vis schoon door de buikholte in te wrijven met zout en dit af te spoelen met koud water.

Voor het pekelen van de rode poon meng je 500 gram zeezout met 5 liter koud water, roer dit goed door elkaar. Pekel de rode poon 30 minuten in het pekel water.

Voor de garnituur gebruiken we krieltjes in schil deze moeten voorgekookt worden. Snij de ui courgette en paprika in stukjes en hak de knoflook fijn.

Dep de rode poon droog en laat hem goed drogen voor minstens 1 uur. Anders loop je de kans dat de huid gaat scheuren tijdens het roken. Wel de wijnrank snippers ½ uur in water.

Bereiding

Rode poon gerookt

Maak stukjes aluminium folie ter grote van de rode poon leg op het aluminium folie een paar schijfjes citroen, wat takjes dille de poon met hierop ook nog een takje dille. Verwarm de smoker voor op 80°C en begin met het toevoegen van de wijnrank snippers. Leg de rode poon in de smoker, steek de kernthermometer in de vis. Sluit de smoker en rook de rode poon tot een kerntemperatuur van 65°C.

Gerookte rode poon met gegrilde garnituur

Grill de krieltjes op de grillplaat, grill apart de gesneden groenten en knoflook op een grillplaat. Voeg naar smaak zout en peper toe.

Serveer de rode poon samen met de gegrilde krieltjes ,het groenten garnituur en serveer hierbij een passende witte wijn.

Geniet ervan en eet smakelijk!


Ruler Royaal BBQ - smoker Royaal BBQ - thermometer Royaal Genieten - wijnen