Gerookte rode mul met gegrilde garnituur

Ingrediënten

  • 4 rode mullen
  • 500 gr krieltjes in schil
  • 3 paprika's
  • 2 courgetten
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 citroen
  • Bosje verse dille
  • 500 gr zeezout
  • Versgemalen peper en zout

Benodigdheden

  • Rook BBQ / Smoker / Rookkast
  • Goede houtskool of briketten (goedkopere of slechtere varianten kunnen roet afgeven en beïnvloed de smaak van het product)
  • Dubbele thermometer
    • één voor de temperatuur van de BBQ
    • één voor de kern temperatuur van de vis
  • Wijnrank snippers
  • Grillplaat of aluminium grill schaal

Voorbereiding

Rode mul ontschubt en schoongemaakt

Voor het schubben of ontschubben van de rode mul 5-10 minuten in koud water leggen.

Zet de koudwaterkraan iets open en laat het water over de vis lopen. Pak de mul stevig vast bij de staart en plaats het mes met de achterkant op de huid, schraap dan voorzichtig van de staart naar de kop.

Het verwijderen van de ingewanden doe je als volgt; Snij de buik voorzichtig open van aarsvin tot de kop met een scherp mes van binnen naar buiten. Haal de ingewanden uit de mul van de staart richting de kop, het kan zijn dat je de ingewanden los moet knippen bij de kop. De mul heeft geen galblaas, mocht je een ander vis gebruiken let dan goed op de galblaas. Wanneer je deze perforeert wordt de vis bitter van smaak.

Maak de vis schoon door de buikholte in te wrijven met zout en dit af te spoelen met koud water.

Voor het pekelen van de rode mul meng je 500 gram zeezout met 5 liter koud water, roer dit goed door elkaar. Pekel de rode mul 30 minuten in het pekel water.

Voor de garnituur gebruiken we krieltjes in schil deze moeten voorgekookt worden. Snij de ui courgette en paprika in stukjes en hak de knoflook fijn.

Bereiding

Rode mul gerookt

Dep de rode mul goed droog en laat hem goed drogen voor minstens 1 uur. Anders loop je de kans dat de huid gaat scheuren tijdens het roken. Wel de wijnrank snippers ½ uur in water.

Maak stukjes aluminium folie ter grote van de mul leg de mul hierop en vul de mul met een schijfje citroen en wat dille. Verwarm de smoker voor op 80°C en begin met het toevoegen van de wijnrank snippers. Leg de rode mul in de smoker, steek de kernthermometer in de vis. Sluit de smoker en rook de rode mul tot een kerntemperatuur van 65°C.

Gerookte rode mul met gegrilde garnituur

Grill de krieltjes samen met de gesneden groenten en knoflook op een grillplaat. Voeg naar smaak zout en peper toe.

Serveer de rode mul samen met de gegrilde garnituur, en serveer hierbij een passende witte wijn.

Geniet ervan en eet smakelijk!


Ruler Royaal BBQ - smoker Royaal BBQ - thermometer Royaal Genieten - wijnen