Gerookte spek

Ingrediënten

  • 2,5 kilogram spek aan stuk met zwoerd zonder bot
  • 2 liter water
  • 150 gram coloroso zout
  • 10 gram hele zwarte peper korrels
  • 4 gram hele kruidnagel
  • 2 gram tijm heel
  • 2 gram gemalen foelie
  • 5 blaadjes laurier

Benodigdheden

  • Rook BBQ / Smoker / Rookkast
  • Goede houtskool of briketten (goedkopere of slechtere varianten kunnen roet afgeven en beïnvloed de smaak van het product)
  • Dubbele thermometer
    • één voor de temperatuur van de BBQ
    • één voor de kern temperatuur van het vlees
  • Appelsap
  • Kersenhout (gedroogd)
  • Huishoud- en aluminiumfolie
  • Bak/schaal voor de appelsap

Voorbereiding

Spek in de pekel

Maak de pekel ruim van te voren zodat deze later goed afgekoeld en doorgetrokken is.

Breng 1 liter water in een roestvrij stalen of corrosie bestendige pan aan de kook en voeg het zout, peper, kruidnagel, tijm, foelie en de laurier toe. Laat dit geheel 10 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan. Voeg hierna het resterende water toe en laat de pekel rustig afkoelen en doortrekken.

Maak het spek vrij van losse stukjes en dep het droog. Wanneer de pekel afgekoeld is kun je het spek toevoegen en dit 8 uur laten pekelen. Hierna het spek in huishoudfolie wikkelen en een nacht laten rusten.

Bereiding

Spek op de smoker

Haal het spek uit de huishoudfolie en dep het droog. Zorg dat de smoker op 110°C voorverwarmd is en plaats het spek op het rooster met daaronder een schaal gevuld met appelsap. Hou de smoker op een constante temperatuur van 110°C. Laat de kern temperatuur van het vlees langzaam oplopen tot 77°C.

Gerookte spek

Om de tijdens het rookproces een typische rooksmaak te krijgen wordt hout gebruikt. Heel geschikt is kersenhout. Voeg tijdens het roken deze met mate toe om een zachte maar smaakvolle rooksmaak te verkrijgen, om de rook goed te doseren kun je hiervoor een klein gietijzer pannetje gebruiken deze plaats je boven de kolen en zorgt ervoor dat het hout niet gaat branden. Na het roken kun je het spek in aluminium folie wikkelen om de smaak beter door te laten trekken en het rustig af te laten koelen.

Geniet ervan en eet smakelijk, zowel warm als koud!

NB. maak tussen door de smoker niet open dit om het klimaat binnenin optimaal te houden deze bestaat uit vochtige lucht met rook.


Ruler Royaal BBQ - smoker Royaal BBQ - thermometer Royaal Genieten - wijnen