Kalfsblanket

IngrediŽnten

6-10 personen

  • 350 gr kalfsgehakt
  • 500 gr kalfspoulet
  • 400 ml kalfsbouillon
  • 200 ml room
  • 3 eieren
  • 2 uien
  • 2 prei
  • 1 winterwortel
  • Bosje bosui
  • 25 gr paneermeel
  • 60 gr bloem
  • 100 gr boter
  • 500 gr fijne witte en kastanje champignons
  • 5 kruidnagels
  • 6 takjes peterselie
  • 3 laurier blaadjes
  • 2 takjes tijm
  • 3 teentjes knoflook
  • Halve citroen
  • Versgemalen peper en zout
  • Keukentouw

Voorbereiding

IngrediŽnten voor kalfsblanket

Maak een kruidentuiltje van 5 takjes peterselie, 3 laurierblaadjes en 2 takjes tijm. Bindt dit samen met keukentouw, zodat het later gemakkelijk uit het potje genomen kan worden.

Snij de ui, prei, bosui en de winterwortel in stukjes. Snij ook de champignons door de helft maar hou deze apart.

Klop een ei en hak 1 takje peterselie fijn meng dit onder elkaar met het kalfsgehakt, paneermeel en een mespuntje peper en zout. Maak hiervan kleine gehakt balletjes (+/- 2,5 cm).

Bereiding

Bak de gehakt balletjes en de kalfspoulet rondom bruin op de deksel van de dutch oven in boter, bak niet teveel vlees tegelijk anders verlies je vocht.

Kalfsblanket voor het stoven

Fruit in de tussentijd de gesneden groentes met de knoflook en kruidnagel in de dutch oven met een klein beetje boter. Voeg hieraan het kruidentuiltje, vlees, kalfsbouillon en 400 ml water toe zodat het nagenoeg geheel onder staat. Laat dit minstens 1 uur zachtjes door koken.

Bak de champignons op de deksel bruin in boter met peper en zout.

Haal het kruidentuiltje uit de stoofpot en scheidt het bouillon van de stoofpot doormiddel van een zeef.

Kalfsblanket

Maak een blonde roux van 50 gram boter en 60 gram bloem, smelt de boter in de dutch oven en voeg de bloem toe klop dit goed door elkaar. Hou de pan boven het vuur en voeg nu telkens een klein beetje bouillon toe en meng dit goed, zodat er een mooie egale roux ontstaat. Haal van het vuur. Meng de room, 2 eierdooiers en citroensap goed door elkaar en meng dit door de roux. De saus mag niet meer koken, anders gaat deze schiften.

Voeg aan de saus de stoofpot en champignons toe. Breng dit alles op smaak met versgemalen peper en zout.

Dit gerecht is heerlijk met een gepofte of gebakken aardappeltjes, maar kan ook met rijst geserveerd worden.

Eet smakkelijk!


Ruler Royaal BBQ - dutch ovens Royaal BBQ - accessoires Royaal Genieten - wijnen