Piadina, een plat Italiaans brood
Een plat Italiaans brood oftewel een piadina gebakken op de deksel van een dutch oven of met een skillet, heerlijk te vullen of beleggen met vlees, vis of groentes.
Piadina of Piada is een dunne Italiaanse platbrood, traditioneel afkomstig en ook het meest bereid in de Emilia-Romagna regio. Traditioneel wordt het gemaakt met witte bloem, reuzel of olijfolie, zout en water. Het deeg werd dan gebakken op een terracotta schotel (genoemd Teggia in de Romagnol), hoewel tegenwoordig vlakke pannen of pizza stenen vaak gebruikt worden.
Ingrediënten
Voor ca. 7 piadina's
- 1 kilogram zelfrijzend bakmeel
- 100 milliliter olijfolie
- 0,5 liter water
- 20 gram zout
Voor de Royaal-vulling
- parmaham
- provolone kaas
- chorizo worst
- paar blaadjes spinazie
Voorbereiding
.jpg)
Alle ingrediënten voor de piadina mengen en kneed het tot een glad stuk deeg.
Verdeel het deeg in stukjes van 250 gram en bol het met de hand op. Geef het deeg een uur rust en rol het daarna uit tot een grote platte pannenkoek. Om de piadina's mee te nemen kun je ze op bakpapier oprollen of stapelen zodat ze niet uitdrogen.
Bereiding
.jpg)
Beleg de piadina op één helft met een paar blaadjes spinazie, plakjes parmaham, chorizoworst en provolone kaas. Maak de rand van de piadina vochtig en vouw de piadina dicht.
.jpg)
Plaats vervolgens de skillet of de deksel van de dutch oven op een smeulend vuur en bestrijk de pan of deksel met iets olijfolie en u bent klaar om te bakken. Draai de piadina halverwege om.
Smakelijk eten!
Combineer de piadina ook eens met:
- ham en kaas
- fruit en/of jam
- lasagne vulling of bolognese saus
@royaalrecepten volgen Tweeten




