Gevulde spekrol met shiitake
Ingrediënten
- 1,3 kg buikspek zonder zwoerd
- 75 g fijne shiitake
- 2 teentjes knoflook
- 3 eieren
- 1 kleine ui
- verse takjes bladselderij
- 100 ml melk
- 100 ml room
- vloeibare boter
- grillkruiden
- Versgemalen peper en zout
Benodigdheden
- BBQ geschikt voor indirect grillen
- Goede houtskool of briketten (goedkopere of slechtere varianten kunnen roet afgeven en beïnvloed de smaak van het product)
- Dubbele thermometer
- één voor de temperatuur van de BBQ
- één voor de kern temperatuur het spek
- 2 hoge steekringen (5cm doorsnede, 12cm hoog)
- Rolladetouw
- Grillplaat of skillet
Voorbereiding
Zorg voor een vierkant stuk buikspek van 24 x 24 cm en 2 tot 2,5 cm dik. Bij voorkeur gesneden uit het vlezige gedeelte van het buikspek.
Vet de steekringen in, rol het buikspek met de vetzijde naar buiten om de steekringen en bind dit op met rolladetouw.
Bereid de Barbecue voor op indirect grillen en verwarm deze voor met een skillet of grillplaat op 160°C. Kruid het spek aan de buitenzijde met de grillkruiden en snij het dwars door de midden.
Bereiding
Vet de grillplaat licht in, plaats de spekrollen met de gesneden kant naar beneden, steek de kernthermometer in het spek en verwarm dit tot een kerntemperatuur van 65°C.
Maak in de tussentijd de vulling klaar voor de spekrollen. Meng de eieren, melk en room rustig door elkaar. Snipper de ui en hak de bladselderij en knoflook zeer fijn. Voeg dit toe bij het mengsel en breng het geheel op smaak met versgemalen peper en zout.
Wanneer de spekrol de eerder genoemde temperatuur bereikt heeft kun je ze vullen met de shiitake en het eimengsel. Verwijder de steekringen voorzichtig door het spek op de plaat gedrukt te houden.
Laat het geheel rustig doorwarmen tot het spek een temperatuur heeft bereikt van 85°C.
Dit gerecht is heerlijk gecombineerd met een gepofte aardappel met aïoli en een garnituur van groene krulsla en gegrilde mini paprika′s
Geniet ervan en eet smakelijk!
@royaalrecepten volgen Tweeten




